Gıda bileşenlerini soğutmaya gerek duymadan muhafaza etmek ve saklamak için uygulanan dondurarak kurutma işlemidir. İlk başta kahveydi ve ardından etler, balıklar, süt ürünleri, sebzeler, meyveler, otlar ve çeşitli tatlandırıcılar geldi.
Liyofilizasyon, gıda ürünlerinin sıcaklığını donma noktasının altına düşürür. Bundan sonra, yüksek basınçlı bir vakum, suyu buz şeklinde uzaklaştırılan buhar formunda çıkarır. Kalan nemi aldıktan sonra ürün fiziksel yapısını korur ve daha sonra rehidrasyon için muhafaza edilir. Bu sayede gıda ürünleri fiziksel yapılarına zarar vermeden düşük sıcaklıklarda kurutulur.
Kimyasallar veya katkı maddeleri ile soğutulmaları veya korunmaları gerekmez. Su eklenerek kolayca sulandırılabilirler. Tat ve doku, taze ürünlerdeki kadar arzu edilir! Restoranlar, fırınlar, biyoteknoloji endüstrisi, kamp ve yürüyüş, askeri ve acil durum vb. gibi özel endüstrilerde çeşitli gıda ürünleri için uygulamalar bulunmaktadır.
Uygun gıda ürünleri: Kahve, Meyve ve meyve suyu, Sebzeler, Et, Balık ve Deniz Ürünleri, Yumurta, Süt Ürünleri